CUPRINS:

 1. Denumire proiect: ATELIERUL DE AUTOAPARARE
 2. Initiator si sustinator: ASOCIATIA TAERO SPORT CLUB
 3. Partener: LICEUL TEORETIC “TRAIAN LALESCU” BRANESTI, ILFOV
 4. Beneficiar (cui se adreseaza): ELEVILOR LICEULUI “TRAIAN LALESCU” DIN CLASELE I
 5. Durata: ANUL SCOLAR 2019-2020
 6. Scopul: DESCOPERIREA, DEZVOLTAREA SI EDUCAREA ABILITATILOR FIZICE ALE PARTICIPANTILOR
 1. Costuri: ZERO pentru BENEFICIAR si PARTENER*, proiectul se desfasoara in sistem de VOLUNTARIAT (*amanunte in descrierea proiectului)
 2. Activitatea: PREDAREA DE CURSURI SPECIALIZATE DE AUTOAPARARE ADAPTATE VARSTEI SI NIVELULUI DE INTELEGERE AL PARTICIPATILOR (copii cu varsta cuprinsa intre 6 si 8 ani)

*detalii vizuale la sectiunea media

DESCRIERE:

 Proiectul are la baza Artele martiale, in principal Taekwondo – arta martiala coreana si sport olimpic (mai multe detalii despre ce este Taekwondo gasiti pe https://taeroclub.com/taekwondo/).

Conceptul de aparare personala sta la baza protejarii familiei, societatii si nu in ultimul rand al tarii, acesta fiind oportun de implementat cat mai devreme in existenta individului.

 

 1. Taero Sport Club (TSC) este o asociatie sportiva non-profit care are ca scop principal de activitate initierea si educarea fizica a copiilor, incepand cu varsta de 5 ani, prin Taekwondo.

Infiintat in anul 2016, TSC isi desfasoara activitatea (orele de antrenament) in cadrul Liceului Traian Lalescu (sala de sport) pe grupe de varsta si nivel de pregatire, o mare parte dintre sportivi fiind elevi ai liceului. Cursurile sunt supravegheate si sustinute de specialisti acreditati de Academia Mondiala de Taekwondo (mai multe detalii gasiti pe https://taeroclub.com/despre-noi/), instructori care lucreaza, de peste 5 ani, exclusiv cu sportivi copii cu varstele cuprinse intre 5 si 12 ani.

 

 1. TSC doreste ca partener Liceul Traian Lalescu pentru acest proiect din mai multe considerente:
 • Colaborarile anterioare Lalescu – TSC (demonstratii, “scoala altfel”, programul “arte martiale pentru scolari”, etc);
 • Interesul comun impartasit atat de liceu cat si de TSC pentru pregatirea si educarea fizica a elevilor nu doar pentru cea intelectuala;
 • Deschiderea Liceului, in special prin sprijinul domnului director principal, de a accepta si incuraja si cursuri de educatie fizica pentru elevi “altfel”;
 • TSC isi desfasoara activitate de pregatire intesiva a sportivilor sai in cadrul liceului (sala de sport);
 • TSC doreste prin acest proiect sa sprijine comunitatea (“primeste, dar da si inapoi”), liceul Laelescu fiind un centru educativ reprezentativ pentru aceasta.   

 

 1. Proiectul se adeseaza elevilor claselor I (copii cu varsta cuprinsa intre 6 si 8 ani) din cadrul liceului Lalescu. Initiatorul considera ca acestia sunt cei mai potriviti deoarece:
 • cele doua clase au mai participat in trecut la cursurile voluntare de educatie fizica “altfel” ale TSC (programul “Arte martiale pentru scolari”) pe parcursul anului scolar 2018-2019, feed-back-ul din parte elevilor si al doamnelor invatatoare fiind pozitiv;
 • o parte din elevii din aceste clase umeaza deja cursurile specializate (antrenamente de Taekwondo) din cadrul TSC;
 • candidatii au varsta potrivita: sunt “la inceput de drum” din punct de vedere al educatiei scolare specializate, devin constienti de ei si de abilitatile lor fizice, invata rapid lucruri noi, sunt mai usor de indrumat si modelat, etc.
 • copiii incep la aceasta varsta sa petreaca mai mult timp fara parinti: la scoala, in locurile de joaca, merg singuri la scoala sau alte locatii din apropierea, merg in excursii scolare, tabere, etc..

  

 1. Proiectul se va desfasura pe tot parcursul anului scolar 2019 – 2020. Cursurile vor avea loc o data pe saptamana, vineri dimineata, avand o durata aproximativa cu cea a orei de educatie fizica din programa scolara (8:30 – 9:20 sau 9:30 – 10:20). Timpul de pregatire poate suferi totusi modificari in functie de necesitati.

 

 1. In ultima vreme au sporit alarmant in frecventa si intensitate evenimentele violente ale caror victime sunt copiii (abuzuri, batai, violuri, rapiri, crime, etc). Acestia trebuie sa invete sa evite, dar mai cu seama sa reactioneze pentru a iesi din astfel de situatii care le pun integritatea corporala si/sau viata in pericol!

De asemenea, accesul foarte facil, ieftin si neingradit la tehnologie de ultima generatie (internet, telefoane inteligente, gadget-uri, computere ultra-performante, jocuri electronice, etc.) face ca o buna parte a societatii (mai ales copiii) sa piarda legatura cu realitatea inconjuratoare, sa uite de activitati fizice, sa nu mai stie ce inseamna comunicare verbala, interactiunea inter-umana directa, factori care afecteaza clar negativ existenta (imbolnavire fizica si psihica, obezitate, pierderea abilitatilor fizice native, etc.)

Un alt aspect cansta in faptul ca elevii isi petrec foarte mult timp asezati (la birou acasa, in banca la scoala, in masina catre scoala) lucru care sporeste riscul aparitiei unor afectiuni la coloana vertebrala.

Programa scolara este destul de aglomerata, dar cu toate acestea orele de educatie fizica au cea mai mica pondere.

Am facut aceste mentiuni pentru a sublinia si motiva necesitatea proiectului nostru ce are ca scop:

 • Descoperirea si dezvoltarea abilitatilor fizice ale participatilor;
 • Deprinderea si intelegerea disciplinei prin sport;
 • Educarea fizica a participantilor pentru stimularare instinctului de autoconservare si autoaparare, precum si pentru o dezvoltarea corporala armonioasa si intarirea caracterului;
 • Intelegerea conceptului de autoaparare (de ce?, cand? si cum? aplicam actiuni si/sau tehnici de autoaparare);
 • Integrare si intelegerea activitatii de lucru in echipa;
 • Sporirea atentiei si constientizarea factorilor exteriori.

 

 1. Pentru sustinerea proiectului, TSC are nevoie din partea Liceului Traian Lalescu de punerea la dispozitie cu titlul gratuit pentru orele de curs, a unui spatiu adecvat desfasurarii activitatii fizice (sala de sport a liceului+vestiarele aferente). Instructorii TSC vor presta activitatea de predare in regim de voluntariat fara nicio pretentie financiara din partea liceului. De asemena tehnica si mijloacele pentru pregatire vor fi tot in grija TSC (echipamentul specific de antrenament: tinte, palate, perne, scari de viteza, jaloane, etc).

Mai mult, in cazul in care elevii care participa la atelier isi vor manifesta dorinta sa vina si la cursurile TSC de Taekwondo, acestia vor beneficia gratuit de perioada de initiere.

 

 1. Activitatea din cadrul atelierului se va desfasura sub atenta supraveghere si indrumare a specialistilor TSC si va avea la baza artele martiale coreene (Taekwondo, Hapkido) si nu numai. De asemenea aceasta va avea atat o parte fizica cat si teoretica, participantii putand deprinde pe langa cunostintele de autoaparare si cuvinte si expresii din limba coreana (cum sa numere, partile corpului, etc.).

Toate notiunile pe care participatii vor avea posibilitatea sa le invete vor fi predate “pe limba” si intelesul acestora (nivelul 6-8 ani). De asemena toate exercitiile fizice vor fi adaptate varstei.

Un lucru foarte important este ca participantii NU vor fi incurajati la agresivitate, violenta, conflict, etc., ci din contra, vor fi invatati cum sa evite astfel de lucruri negative periculoase dar si cum sa reactioneze corect pentru protectia lor, a familiei, comunitatii atunci cand situatia o cere.

De asemena participantii vor putea deprinde ce inseamna curajul, echipa, puterea gestului si atitudinii corecte, ordinea si disciplina in actiunile pe care le intreprind.